Verplichte Boekenlijst Voor Psychonauten
Gepubliceerd op:
January 29, 2018
Categorieën :
Lifestyle
Sommige schrijvers hebben het talent om onder woorden te brengen dat zich anders lastig laat omschrijven. Deze beknopte lijst van schrijvers en hun werk is verplicht leeswerk voor psychonauten in opleiding. Laat je mee voeren en sta versteld.
VIJF BOEKEN DIE PSYCHONAUTEN IN OPLEIDING BESLIST MOETEN LEZEN
Sommige schrijvers en hun werk zijn tijdloos geworden en dat is niet zomaar. Mensen die in staat zijn zaken onder woorden te brengen die ons verstand te boven gaan, hebben een ongekend talent. Contact maken met de fundamentele zaken die we als mensen gemeen hebben, is moeilijk onder woorden te brengen. Psychonauten in opleiding beleven ongetwijfeld veel plezier aan deze vijf bewustzijnsverruimende boeken.
Hoewel, het zijn er eigenlijk maar vier, plus een korte opsomming van schrijvers en boeken waarbij je je op je hoofd krabt en waarbij je hersenen even lekker door elkaar schudden. De opsomming van de boeken is in willekeurige volgorde, want als het erop aankomt bestaan cijfers en getallen niet echt. Of toch wel?
#1 THE ENDING OF TIME - THE TRANSCRIBED RECORDINGS DOOR JIDDU KRISHNAMURTI
Dit boek bestaat uit een reeks gesprekken tussen de spirituele filosoof Jiddu Krishnamurti en de natuurkundige David Bohm. Het is niet van belang dat er veel vooruitgang is geboekt op het gebied van de fysica sinds dit werk voor het eerst in druk verscheen in 1985. De verzameling gesprekken tussen de wetenschappelijke rationalist en de spirituele aanhanger van het irrationalisme omvat de fundamentele aard van het bestaan. De boeiende denkers hebben het over een aantal tijdloze onderwerpen, zoals de zedenleer, vernieuwing, illusie en transcendentie.
#2 JONATHAN LIVINGSTONE ZEEMEEUW DOOR RICHARD BACH
In dit bedrieglijk eenvoudige boek vind je alles terug wat er door de eeuwen heen geschreven is over zaken als de geest, het verstand, de materie en het ik. Deze onderwerpen zijn kinderlijk eenvoudig samengebracht in een rijkelijk geïllustreerd sprookje. Het is een novelle die je makkelijk in twintig minuten uitleest. De les over zelfperfectie schetst een beeld van de eenvoud waarmee dat bereikt kan worden. Het is wat kort door de bocht om dit boek te bestempelen als uitzichtloos naïef en platvloers. Het beschrijft lyrisch de tijdloze opvattingen van de menselijke vermogens. Zoek het altijd in de liefde en werk daar aan.
#3 FOOD OF THE GODS DOOR TERENCE MCKENNA
Terence McKenna is de man die je moet hebben voor enkele woorden over de diepgang van de wereld, met name op het gebied van psychedelische middelen. De geliefde en helaas overleden Terence McKenna was een productieve en vermakelijke spreker en schrijver. Hij wijdde zijn leven aan het onderzoeken van de uiterste psychedelische grenzen van de mens. Zijn "timewave zero" theorie bleek niet te werken, maar zijn verkenningen waren bijzonder oprecht. En zijn beschrijvingen behoren tot de verplichte leerstof voor elke psychonaut in opleiding.
#4 THE BOOK DOOR ALAN WATTS
Je doet er verstandig aan om eerst eens naar een of twee van deze bijzondere lezingen van Alan Watts te luisteren zodat je wat van de sfeer van deze schrijver kunt opsnuiven. Watts schreef meer dan 25 boeken en hij was grotendeels verantwoordelijk voor de westerse belangstelling voor Oosterse filosofie. **The Book is een fantastische selectie van verbazingwekkend archiefmateriaal.
5# EEN FASCINERENDE SELECTIE FICTIE EN NON-FICTIE
Zoals we al eerder opmerkten, sluiten we niet af met een vijfde boek op de lijst, maar we besluiten met een selectie van boeken waar iedere psychonaut in opleiding veel profijt van kan hebben.
• Vanaf Hier, Vanaf Nu door Ram Dass
• Zenumagiër door William Gibson
• Wat je maar te pakken kunt krijgen van de klassieke filosofen, zoals Sartre, Kierkegaard, Nietzsche, of Camus
• Innerlijke Vrijheid van J. Krishnamurti
• Biocentrism: How Life and Consciousness are the Keys to Understanding the True Nature of the Universe door Robert Lanza
• De Silmarillion door J.J.R. Tolkien
• Het gehele oeuvre van Timothy Leary en Carlos Castaneda
Natuurlijk hoeft niet alles overdreven serieus te zijn om betekenis te hebben. Goede voorbeelden daarvan zijn de avonturen van Raoul Duke. Hij werkt onwaarschijnlijk grote hoeveelheden drugs naar binnen in het boek Angst en Walging in Las Vegas van Hunter S. Thompson. Ook kun je de avonturen volgen van Tyler Durden in het boek De Vechtclub van Chuck Palahniuk.