Een Diepe Duik In De Visuele Effecten Van Psychedelica
Gepubliceerd op:
October 1, 2021
Categorieën :
Effecten
Wil je precies weten welke visuele fenomenen je mogelijk ervaart tijdens het trippen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Lees verder voor een uitgebreid overzicht van alle visuele effecten die psychedelica kunnen hebben. Ook lees je waarom er meer is dan we met onze ogen kunnen zien.
Psychedelica zorgen er soms voor dat je de wereld op een vreemde en wonderbaarlijke manier waarneemt (af en toe echt heel vreemd.) Wil je echter weten welke visuele veranderingen je mag verwachten van psychedelische middelen? Dan zou je eerst moeten begrijpen hoe onze hersenen informatie verwerken.
Onze hersenen interpreteren signalen van wat we zien, horen, voelen, ruiken en proeven op een bepaalde manier. Wat we waarnemen, is misschien niet iets wat fysiek voor ons staat. Ook interpreteert ons brein de omgeving soms anders dan een ander persoon. Zelfs als diegene gewoon naast ons staat.
Het gebruik van paddo’s, truffels, LSD of andere psychedelische middelen, verstoort waarschijnlijk de reguliere activiteit in de prefrontale cortex en het terugvalnetwerk. Deze verstoring zorgt voor 'visuele ervaringen’ in de hersenen. In plaats van het interpreteren van nuttige visuele signalen, ervaren we een toename van visuele voorspellingen. Ons brein probeert wanhopig om zoveel mogelijk informatie te verwerken. Deze verstoring in onze gangbare hersenfunctie die gepaard gaat met overprikkelde neuronen kan zorgen voor diverse visuele versterkingen, verstoringen en hallucinaties.
HOE BEÏNVLOEDEN PSYCHEDELICA ONZE VISUELE PERCEPTIE?
Het soort — en de intensiteit van het — waargenomen visuele fenomeen is vooral afhankelijk van je omgeving, gemoedstoestand en van het ingenomen stofje. Potentiële waarnemingen zijn onder te brengen in onderstaande vijf categorieën:
1. VERSTERKING
Een visuele versterking is een verbeterde perceptie van de omgeving. Allereerst zie je de dingen helderder. Het is gebruikelijk dat je details in de omgeving ziet die je daarvoor nog nooit hebt opgemerkt.
Naast een helderder zicht ervaren gebruikers soms een ‘inzoomeffect’. Je ziet objecten die ver weg zijn opeens duidelijker. Daarnaast ben je in staat je te focussen op de kleinste details. Je ziet wellicht ook patronen of gezichten in levenloze objecten en vage prikkels.
Ook een helderdere waarneming van kleuren komt veel voor tijdens het trippen. Alsof er een Instagramfilter over je omgeving ligt. Het contrast is hoger, het beeld levendiger en de kleuren helderder.
2. VERDRINGING
Visueel verdringende effecten zijn het tegenovergestelde van de hierboven genoemde versterkingen. Als het brein hierbij een object interpreteert, is het qua helderheid en kleur juist dof. Je hebt soms ook moeite met focussen, doordat je zicht wazig of verstoord is. Die verstoring kan verergeren en zelfs zorgen voor dubbelzien, storingen in de beeldsnelheid en een verminderd perifeer gezichtsveld.
Als je dubbel ziet, zie je twee identieke beelden vlak naast elkaar. Denk maar aan wat je ziet met een 3D-bril op. Als je brein slechts een paar bewegingen van een object interpreteert, heb je te maken met storingen in de beeldsnelheid. Het lijkt dan alsof dingen geteleporteerd worden of onregelmatig bewegen. Tot slot kamp je bij een verminderd perifeer gezichtsveld met een verslechterd gevoel van diepte en perspectief. Daardoor ziet je omgeving er plat uit.
3. VERVORMING
Bij visuele vervormingen wordt het pas echt interessant. In het geval van visuele verdringing en versterking verandert de manier waarop we objecten waarnemen die voor ons staan, maar bij visuele vervormingen zie je juist extra, minder of vervangende dingen in de wereld om je heen. Iets kan er op tientallen manieren vervormd uitzien. We omschrijven echter een paar van de meest voorkomende effecten.
Soms neem je nabeelden waar en veranderingen in helderheid en kleur (of alle kleur verdwijnt). Ook kan je waarneming van diepte afnemen en zie je dingen af en toe drijven of smelten. Van alle mogelijke vervormingen associeert men drijven en smelten het meest met psychedelica. Schilderijen lijken te bewegen, vaststaande objecten beginnen te trillen en patronen draaien, alsof ze tot leven komen.
4. GEOMETRIE
Geometrische visuele effecten zitten tussen vervormingen en complete hallucinaties in. Op het laagste niveau behelst het een vorm van ‘visuele geluiden’. Ook laten eenvoudige structuren en objecten soms beweging, kleuren en patronen zien. Gebruik je sterkere psychedelica? Dan brengen geometrische beelden je soms naar buitenaardse hoogten.
Gebruikers melden een bepaald niveau van visuele vervorming die hen naar een andere dimensie brengt. De plek waar je bent, raakt op de achtergrond en in plaats daarvan verschijnen intense, geometrische vormen. Twee ultieme niveaus van visuele geometrie zijn geometrie 8A en geometrie 8B. Bij het eerste zie je een oneindige massa geometrische figuren die andere objecten vormen (vaak door ons onderbewustzijn). Bij het tweede zie je één massa van geometrische structuren.
5. VOLLEDIGE HALLUCINATIES
Tot slot ervaar je soms ook volledige hallucinaties. Deze zijn echter niet exclusief voorbehouden aan psychedelica. Daarbij kunnen ze zich op meerdere manieren manifesteren en zijn ze niet allemaal positief. Het is niet ongebruikelijk dat mensen hun ergste angsten ervaren tijdens een ‘bad trip’.
Gelukkig komt dat niet vaak voor. De kans is groter dat je autonome eenheden of schaduwmensen waarneemt. Veel van die figuren proberen met je te communiceren. Hallucinaties zijn bovendien de enige visuele effecten die te ervaren zijn met open en gesloten ogen. Er zijn mensen die visuele hallucinaties hebben meegemaakt aan de binnenkant van hun oogleden. Denk daarbij aan surrealistische omgevingen of landschappen. Ook komt het soms voor dat je objecten ziet bewegen.
ELKE TRIP IS ANDERS
Er zijn geen vaste regels voor wat je zult ervaren tijdens het trippen. Je eerdere ervaringen met psychedelica, welk middel je neemt, de kracht daarvan en externe prikkels spelen allemaal een cruciale rol. Door echter een beeld te hebben van wat je mag verwachten, ben je beter voorbereid op de introspectieve reis die voor je ligt.